• 07.08.24, 07:00

SUUR INTERVJUU | Raamatupidamise eksperdid: tehisaru valmistub raamatupidaja kutseeksamiks

Tehisintellekt ehk AI toob pöördelisi muutusi raamatupidajate ja finantsspetsialistide töösse. AI abil saab protsesse automatiseerida, andmeid analüüsida ja riske juhtida. Kas varitseb lausa oht, et AI võtab raamatupidaja töö üle?
Eesti Raamatupidajate Kogu juhatuse esimees Margus Tammeraja ning raamatupidamise asjatundja ja ettevõtja Krista Teearu
  • Eesti Raamatupidajate Kogu juhatuse esimees Margus Tammeraja ning raamatupidamise asjatundja ja ettevõtja Krista Teearu Foto: Andres Laanem
Intervjuus räägivad raamatupidamisbüroo Robby & Bobby partner Krista Teearu ning Eesti Raamatupidajate Kogu (ERK) juhatuse esimees Margus Tammeraja lähemalt tehisaru võimalustest ja riskidest.
Millised on teie kogemused tehisintellekti kasutamisel, kui palju kasu on sellest raamatupidamistöös?
Krista Teearu: Raamatupidamistöös kasutatakse AI-d otseselt veel vähe: peamiselt sisendandmete sisselugemisel, mis on juba ammu kasutusel olnud. Raamatupidamisprogrammis ei ole AI enamasti kasutusel. Küll aga on raamatupidamises AI-st kasu eeskätt väljundaruannete kirjutamisel, kliendisuhtluses ja turunduses.
Margus Tammeraja: Kui tekib küsimusi raamatupidamistehnilistel teemadel, mida ühes või teises situatsioonis peaksin arvestama ja tegema, siis otsin AI abil viiteid seadustele, määrustele või muule materjalile, mis on veebis saadaval. Väga palju ma tehisaru veel ei kasuta, kuigi kogu aeg sellest räägime, et AI tuleb kohe ja võtab meie töö üle.
Millised on tehisintellekti kasutusvõimalused finants- ja raamatupidamisprotsessides?
Krista Teearu: Läbisin sel aastal TalTechis mikrokraadikava „Äriprotsessid digiühiskonnas“, mille üks osa oli AI kasutamine protsesside digiteerimisel. Kursusetöö teemaks oli ettevõtte finantsnumbrite analüüs. Leidsin kaheksa finantsjuhti, kes olid nõus mind aitama ja analüüsisid ettevõtte finantsnumbreid. Seejärel andsin need numbrid erinevatele AI mudelitele analüüsimiseks.
AI sai numbritest sama hästi aru nagu inimene. Ta kirjutas selgituse pikemalt ja põhjalikumalt ning ka tavainimesele arusaadavalt. Sealjuures tegi ta seda palju kiiremini: kui inimesel võttis aega keskmiselt 16 minutit, siis AI-l 30 sekundit.
Kui arvestada rahaliselt, siis AI küsis selle töö eest 3 senti ja inimene küsiks umbes 16 eurot. Seega vahe on märkimisväärne. Võib öelda, et AI on hakanud viimase poole aastaga numbritest aru saama. See tähendab, et finantstulemuste kommenteerimisel ja riskide hindamisel on AI-d võimalik edukalt kasutada.
Tule Pärnu Raamatupidamiskonverentsile 2024 kuulama Krista Teearu põnevat ettekannet teemal Raamatupidamine ja tehisaru: tandem, mis võib liigutada mägesid“.
Vaata konverentsi kava ja esinejaid ning haara endale kohe soodushinnaga pilet SIIT.
Margus Tammeraja: Proovisime raamatupidajate kutseeksami mõned küsimused lasta AI-l vastata ning vaatasime, mis välja tuleb. Üllataval kombel andis uusim ChatGPT 4o üsna korrektsed vastused ning eksis vaid nüanssides. Ehk siis ta pidi eristama, mis läheb erisoodustuse alla ja mis mitte, kui oli küsimus näiteks kohvimasina kapslite kohta.
Erisoodustust oskab ChatGPT hästi arvutada ja tuua välja kogu arvutuskäigu koos viidetega. AI ei adu aga neid nüansse, kuidas maksuamet näeb erisoodustuse arvutamist: kohvimasin ei lähe erisoodustuse alla, kuid kapslid lähevad. Seega detailset infot teades peab päris raamatupidaja tõenäoliselt veel üsna kaua vastu.
Järgmisel korral katsetame siis eksamitegijana AI-d – laseme tal kogu eksami ära teha. See on küll veidi keeruline, kuna eksam sisaldab kompleksülesandeid ning seega tuleks täita Exceli tabelit, et koostada bilanss, kasumiaruanne ja rahavoogude aruanne. Ehk siis küsimus on pigem selles, kuidas me selle ülesande talle sisse söödame, nii et asi oleks AI jaoks arusaadav. Sellesama sisendi vormistamine on ilmselt keerukam, kui AI-lt õige vastuse saamine. Kindlasti katsetame ja siis võime väljastada esimese kutsetunnistuse tehisintellektile. Elame, näeme.
Kuidas raamatupidaja saaks AI-d oma töös kasutama hakata? Millised on teie soovitused?
Krista Teearu: Kõigepealt tuleb hakata AI-d üldse kasutama, et sellega harjuda. Kui anda AI käsutusse näiteks ettevõtte bilanss ja kasumiaruanne, siis kirjutab ta täiesti korrektse üldise tegevusaruande teksti valmis, aidates tööaega kokku hoida. Raamatupidajatele enamasti ei meeldi tekste kirjutada, aga kui on vaja tegevusaruannet ja tuleb kliendi soovil kommenteerida mingeid numbreid, siis on tehisaru hea abivahend.
Kui on vaja kliendile inglise keeles kirjutada, et palun saada oma dokumendid lõpuks ära, siis ChatGPT aitab kirjutada väga viisaka kirja. Eks tulemus sõltub kindlasti ka sellest, milline on sisend. Märksõnadega ehk promptimisega saab tulemust paremaks muuta. Kuna nüüd on turule tulnud uued nutikamad mudelid, siis on promptimine muutunud vähem tähtsaks, kui see oli aasta tagasi. Peamine on see, et kirjutad hästi selgelt ja üheselt, mida saada tahad.
Tasub anda AI-le võimaluse korral ka mingi roll. Näiteks: palun käitu nagu tark raamatupidaja, finantsjuht, finantsnõustaja, konsultant vms. Mingil põhjusel ei mõista AI eitust. Seega tuleb jaatavas vormis öelda, mida sa soovid saada.
Kui soovid tehisaru võimalusi oma töös veel rohkem kasutada, siis osale 8. oktoobril Krista Teearu veebiseminaril „Tehisaru ja automatiseerimine raamatupidamises: 7 suurt küsimust ja vastust“.
Täpsema info ja soodushinna leiad SIIT.
Margus Tammeraja: Enne kui tehisaru pole muutunud sinu töölaual kasutatavaks reaalseks rakenduseks, on seda küllaltki keeruline igapäevatöös kasutada. Kui AI muutub raamatupidamisprogrammide ja majandustarkvarade lahutamatuks koostisosaks ning on integreeritud täielikult nende funktsioonidega, kus sellest reaalset kasu on, siis hakkavad raamatupidajad seda ka praktikas rohkem kasutama.
Raamatupidajad kui digipädevad isikud võiksid AI-st muidugi rohkem teada kui tavainimesed. Näiteks võiksid nad osata väikeettevõtjale nõu anda, kuidas AI abil oma turundussõnumeid koostada või äriplaane koostada. Raamatupidaja võiks olla innovaator, kes aitab ka teistel AI-st paremini aru saada.
Kas Eestis on mõnes raamatupidamisprogrammis AI juba kasutusel?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele