• 17.10.23, 08:30

Arvestusala 7 tipptegijat jagavad oma edu saladusi: Lemmi Oro "Enne ikka finantsarvestus ja analüüs ning alles seejärel maksud".

Arvestusala Edendaja 2023 kandidaadid on läbi aasta jaganud raamatupidajatele väärtuslikke nõuandeid, mida on hea aeg-ajalt meelde tuletada ning kasutada nii oma töös kui ka laiemalt elus. Raigo Uukkivi ütleb näiteks, et MTA on nüüdseks täielikult digitaalne, kasutage seda võimalust, sest teenus on nüüd lihtne ja mugav.
Arvestusala Edendaja 2023 kandidaadid
  • Arvestusala Edendaja 2023 kandidaadid Foto: Ergo Sander
Oleme läbi aasta tutvustanud ajakirjas Raamatupidamise Praktik persoone, kes tegutsevad aktiivselt arvestusala valdkonnas või mõjutavad seda oluliselt ning jagavad lugejatega oma parimaid praktikaid. Juba 10. novembril 2023 Raamatupidajate energiapäeval tunnustame parimaid ja anname üle Arvestusala Edendaja 2023 tiitli arvestusvaldkonda sel aastal kõige enam mõjutanud professionaalile.
Arvestusala Edendajaks 2023 pärjatakse persoon, kes saab raamatupidaja.ee lugejate poolt avalikul hääletusel enim hääli. Oma hääle saad anda SIIN!
Raamatupidajate särtsakal energiapäeval osalemiseks saad pääsme SIIT!

Marget Mark soovitused raamatupidajale (coach’ile omaselt küsimuste võtmes)

Kuidas end tööturul leida ja hoida?
Kirjuta iga küsimuse taha vähemalt kolm vastust.
• Miks mulle meeldib raamatupidamine?
• Millistes raamatupidamise töölõikudes olen eriti tugev?
• Millised minu teadmised ja oskused vajavad arendamist (millised täpselt?)
• Millistes teemades plaanin ennast lähima aasta jooksul arendada?
• Millised minu teadmised ja oskused loovad ettevõttele/kliendile kõige suuremat väärtust?
• Milliste teadmiste ja oskustega soovin olla aastal 2030 tööturul konkurentsivõimeline?
Loe Margeti persoonilugu SIIT!

Mare Kingo soovitused raamatupidajatele oma töös edukas olemiseks

• Ole uudishimulik ja hoia ennast kursis valdkonna arengutega.
• Tunneta oma töö vajalikkust − korras raamatupidamine on vajalik nii tööandjale kui ka majanduskeskkonnale laiemalt.
• Professionaalsus tähendab ka oma seisukohtadele kindlaksjäämist.
• Suhtlus ja koostöö oma ja teiste valdkondade inimestega aitab leida uusi lahendusi. Väärtusta ennast, liigu, hoia lähedasi ja sisusta oma tööväline aeg tegevustega, mis rõõmu pakuvad.
Loe Mare persoonilugu SIIT!

Lemmi Oro soovitused raamatupidajatele, kuidas olla oma töös edukas

• Ole avatud meelega!
• Näe numbrite taha!
• Enne ikka finantsarvestus ja analüüs ning alles seejärel maksud.
• Oska teha vahet olulistel ja vähem olulistel asjadel.
Loe Lemmi persoonilugu SIIT!

Karoliina Treteri soovitused raamatupidajatele – kuidas olla oma töös mitte lihtsalt hea, vaid parim

„Kindlasti tasub selgeks teha selle ettevõtte vajadused ja ootused, kellele raamatupidamist tehakse. Samuti on tähtis teada, mida oodatakse sinult ja mida ootad kolleegidelt. Selgita välja, õpi tundma ja paku teenuseid, mida vajatakse. Vajaduse korral õpi juurde. Siin ei ole oluline, kas tegemist on raamatupidamisbüroos või kusagil suurettevõttes töötava raamatupidajaga", ütleb Karoliina.
„Võib vaielda, et raamatupidaja roll on ettevõtte tegevusalast lähtudes erinev. Ühes ettevõttes on raamatupidaja äritegevuse osa ja teises täidab pigem tugifunktsiooni. Töö sisu on siiski sama – koguda igapäevaste finantstehingute info kokku ja töödelda sisendiks, mille põhjal tehakse juhtimisotsuseid,” tõdeb ta.
„Praegu on BDO Eesti tuntud pigem audiitorettevõttena, kuid lisaks kindlustandvate teenuste pakkumisele moodustavad olulise osa raamatupidamis-, palgaarvestus- ja konsultatsiooniteenused. BDO Eesti ettevõttel on ligikaudu 90 raamatupidamisklienti ning kõikide valdkondade peale kokku töötab meie juures lisaks koostööpartneritele pea 50 inimest,” lisab Karoliina. Ta naudib oma töös kvaliteeti ja rõõmustab, et Eesti raamatupidajad on varasemaga võrreldes üha edasipüüdlikumad ja teadlikumad enda oskustest ning väärtustavad oma valdkonda.
Loe Karoliina persoonilugu SIIT!

Monika Nikitina-Kalamäe soovitused tulevastele raamatupidajatele

• Mõtle globaalselt!
• Mõtle tulevikule!
• Õppimine on võti, mis avab nii mõnegi ukse.
• Ühtehoidvas meeskonnas peitub edu.
Loe Monika persoonilugu SIIT.

Kristi Hõrraku soovitused

• Julge olla julge!
Richard Branson kirjutas oma raamatus: „Julged ei pruugi elada igavesti, aga ettevaatlikud ei ela üldse.” Oma unistuste poole püüdlemiseks on vaja julgust, kuna sellega kaasneb teatud risk. Aga vahel tasub konarlik teekond end ära, kui jõuame sihtkohta – oma soovitud eesmärgini. On vaja üles näidata julgust oma eesmärkide poole püüdlemisel.
• Püstita kõrged eesmärgid ja unista suurelt!
Selleks, et saavutada suurepärasust, tuleb teadvustada, et teel on takistusi. Vaja on teha uuendusi ja olla revolutsionäär. Julgustan järgima oma unistusi, ükskõik kui hullud need teistele ka ei tunduks. Ärge keskenduge inimestele, kes arvavad, et teie idee ei lenda. Veetke aega nendega, kes mõtlevad teiega koos, kuidas edu saavutada. Nemad on inimesed, kellega koos tähistate, kui teie unistused saavad reaalsuseks. Maailma tuleb vaadata entusiastlikult ja uskuda, et oleme võimsamad kui probleemid, mis meie ees seisavad. Unista VÄGA SUURELT!
• Jaga oma edu ja anna maailmale tagasi
Minu hinnangul on aeg ammu sealmaal, et ettevõtted, kes keskenduvad ainult kasumile, ei saavuta enam pikaajalist edu. Olen nõus nende maailma suurettevõtjatega, kes usuvad, et järgnevatel aastatel õitsevad kaubamärgid, millel on kasumist kaugem eesmärk. On väga oluline mõelda, kuidas teie ja teie ettevõte saate klientide, kaastöötajate ja kogu inimkonna elu paremaks muuta.
• Julge öelda „jah”
Ettevõtluses tuleb lauale pidevalt uusi ideid ja võimalusi. Hindan inimesi, kes esimese asjana ei hakka mõtlema, miks seda teha ei saa, vaid teevad ajurünnaku ja pakuvad välja mitu ideed, kuidas seda just teha saab. Loomulikult on vaja ka tarkust öelda „ei”, aga mulle meeldib olla avatud meelega ja leida lahendusi, kuidas ideid ellu viia, et mitte kaotada suurepäraseid võimalusi. See kehtib nii ettevõtluses kui ka elus üldse. Ja loomulikult on vaja julgust väljakutsed vastu võtta.
• Austa iseennast ja teisi
Mulle on väga oluline enda ja teiste väärikas kohtlemine. Peab jääma truuks oma väärtustele ja põhimõtetele ning tuleb teada, kus ei tohiks teha kompromisse. Kui inimene ennast ei austa, on ka teistel teda raske austada. Ennast väärtustav inimene peab lugu ka teistest inimestest.
Minu jaoks on elementaarne austada inimesi enda ümber, sealhulgas väärtustada kõrgelt oma kolleege ja väljendada oma tänulikkust. Olen inimeste inimene ja mul on juhina väga oluline ülesanne tunnustada ja hoida oma kolleege. Tööl on sageli pingelisi perioode ja eriti just siis on tähtis meeskonda innustada ja toetada. Ma ei saa muuta kohustuslikke regulatiivsed raporteerimistähtaegasid, aga ma keskendun sellele, mida ma saan teha. Tuletan neile alatasa meelde, kui tublid nad on ja juhin nende tähelepanu suurepärastele saavutustele. Väljendan alati oma siirast tänu.
Loe Kristi persoonilugu SIIT.

Raigo Uukkivi soovitused raamatupidajatele

• MTA on nüüdseks täielikult digitaalne. Kasutage seda võimalust! Automaatsus teeb teenuse lihtsaks ja mugavaks: nt TSD lisa 1 ja 2 ja käibemaksudeklaratsiooni esitamine masinloetaval teel.
• Ligikaudu 85% maksuaugust moodustavad käibemaks ja tööjõumaksud ning peaaegu 80% MTA järelevalvelistest tegevustest on planeeritud käibemaksuriskiga isikutega tegelemiseks. Lisaks MTA-le saab igaüks ettevõtluskeskkonna parandamiseks midagi ära teha – märgata, teavitada, nõuda võrdset konkurentsi. See on igaühe huvi.
• Maksukoormuse kasvades tekib huvi sellest kõrvalehoidmise vastu. Järelevalvelises mõttes jälgib MTA hoolega maksuaugu dünaamikat ning riskiga isikute hulga võimalikku kasvu, sh regioonides ja erinevates sektorites, nagu majutus, kus käibemaksumäära tõusu mõju on protsentuaalselt suurem, aga ka teised sektorid, kus sularaha käibe osakaal on märkimisväärne või valdav (toitlustus, teenindus, ehitus). MTA andmestik on väga suur ja detailne, sh jälgime, kuidas maksumuudatused käitumist muudavad. Hakkame jälgima riskiga isikute hulka, sh sektorite ja regioonide kaupa.
Loe Raigo persoonilugu SIIT.
Riina Käi persoonilugu saad lugeda SIIT!
Loe Marika Taali persoonilugu SIIT!
Imre Pralla persoonilugu loe SIIT!

Kes on Arvestusala Edendaja?

Läbi aasta vahendab raamatupidaja.ee arvestusala valdkonnas tegutsevate ja/või seda tugevalt mõjutavate inimeste töiseid saavutusi ja parimaid praktikaid. Koostöös Excellent Business Solutionsiga valime ajakirja kaanepersoonide seast välja arvestusvaldkonda sel aastal kõige enam mõjutanud professionaali.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 09:56
Raamatupidajale: tõhus ja praktiline lahendus võlgade kättesaamiseks - Infopanga võlaregister
Raamatupidajate töö on paratamatult seotud ka keeruliste võlgnike ja võlgadega. Paraku on võlgnikega tegelemine sageli aeganõudev ja stressirohke, sest tuleb saata meeldetuletusi ja tegeleda ka vaidlustega. Infopanga võlaregistril on nüüd olemas tõhus lahendus, mis säästab raamatupidajate aega ja ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele