Tervislik ja tasakaalustatud toitumine aitab kontrollida kehakaalu, tugevdada immuunsüsteemi ja hoiab pea selge. Toitlustuskohtade valik on lai ning tervisliku valiku tegemine võib olla keerukas. Häid nõuandeid jagab Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep, kes igapäevaselt tegeleb klientide nõustamisega kaalulangetamisel.
- Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep
Kindlasti tuleks rõhutada, et esmane valik tervisliku ja tasakaalustatud toitumise tagamiseks on ise süüa teha ning vajalik toiduportsjon endaga kaasa võtta. Nii on inimesel parim ülevaade sellest, millest nädala menüü ja päevane toidukord täpsemalt koosneb, ning võimalik kontrolli omada ka selle üle, et
päevakaloraaž ei muutuks liiga suureks.
Toidupüramiid ja taldrikureegel
Toidupüramiid on loodud selleks, et oleks tagatud nädalane toidugruppide
tasakaalustatud toitumine ja taldrikureegel võimaldab lihtsalt planeerida igapäevast lõuna- ja õhtusööki. Ka toitlustuskohtades süües oleks hea neid võtmetegureid silmas pidada.
Eesti toidusoovituste kohaselt on toidupüramiidi põhigruppideks, millest igapäevaselt võiks midagi süüa: tärkliserikkad toidud (teraviljatooted ja kartul); puu- ja köögiviljad ning marjad; piim ja piimatooted; kala, linnuliha, muna, liha ja neist valmistatud tooted; toidurasvad, pähklid, seemned ja õliviljad. Põhigruppidesse ei kuulu nt maiustused, mida peaks sööma võimalikult vähe ja harva.
Taldrikureegli järgi peaks põhitoidukord koosnema pooles osas salatist või kuumtöödeldud köögiviljadest. Veerandi peaks moodustama kala või (linnu)liha ning viimase veerandi lisand - nt kartul, riis, tatar, makaronid.
10 soovitust toitlustuskohtades süües tervislikumate valikute tegemiseks
1. Vali söögikoht aegsasti ja läbimõeldult. Näljasena kiputakse rohkem ebatervislikke valikuid tegema.
2. Võta söömiseks piisavalt aega, ära kiirusta.
3. Kui sa ei tea, millest toiduportsjon koosneb, ära kõhkle teenindajalt küsida.
4. Kui portsjon on liiga suur, küsi, kas on võimalik tellida ka pool portsjonit. Kui mitte, siis jäta osa järele ja palu näiteks kaasa pakkida. Söö nii, et kõht oleks täis, kuid ära tunne kohustust liigselt süüa.
5. Kui tellid alkoholi, siis joo seda koos põhiroaga. Enne sööki veini või õlle joomine suurendab söögiisu ning sisaldab ka hulga lisakaloreid.
6. Eelista hautatud, keedetud, aurutatud või grillitud toite nendele, mis on praetud, eriti paneeritud. Sea- ja veiselihale tasub eelistada kala või linnuliha. Väldi kananaha söömist, sest see sisaldab palju rasva.
7. Friikartulite, kartulipüree või ahjukartulite asemel eelista pigem keedetud riisi, kartuleid või pastatooteid. Väga hea valik oleks ka hautatud-keedetud köögiviljad või värske salat.
8. Vali köögivilju targalt. Mitte kõik köögiviljaroad ei ole hea valik. Küsi, kuidas köögiviljalisand on valmistatud, eelista töötlemata või aurutatud köögiviljalisandeid. Mõned köögiviljad, eriti mugulsibul, imab praadimisel väga palju rasva.
9. Eelista kvantiteedile kvaliteeti. Buffet-laud esitab enesekontrollile väljakutse, pigem eelista konkreetse toidu tellimist.
10. Hea mõte on enne külastust uurida toidukoha veebilehekülgedelt, kas seal on infot toitude toiteväärtuse kohta, et teadlikumaid valikuid teha.
Seotud lood
Infopanga võlaregister on viimase nelja kuu jooksul aidanud ettevõtetel võlglastelt tagasi saada keskmiselt 47% võlgadest ja augustis tõusis see näitaja koguni 79%-ni.