• ST
  • 07.05.24, 12:08

5 trendi, millega iga juht ja raamatupidaja peaks tänavu arvestama

Keerulises majanduskeskkonnas konkurentsivõimelisena püsimiseks tuleb olla nii juhtidel kui raamatupidajatel kiire kohaneja ja õppida kasutama nutikaid tööriistu. Tutvustan viit trendi, mille tark rakendamine aitab saavutada paremaid ärilisi tulemusi.
Coop Panga ärikliendi igapäevapanganduse juht Erje Mettas
  • Coop Panga ärikliendi igapäevapanganduse juht Erje Mettas Foto: Ardo Kaljuvee
1. Raamatupidamise automatiseerimine
2024. aasta üks olulisemaid raamatupidamistrende on erinevate protsesside jätkuv automatiseerimine. Võlgnevuste jälgimine ja võlglastega suhtlemine; arvete koostamine, saatmine ja vastu võtmine; maksude deklareerimine; panga info automaatne sidumine raamatupidamisega – need on näited igapäevastest äriliselt olulistest protsessidest, millega ükski raamatupidaja ei peaks enam käsitsi tegelema. Tänapäevaste võimalustega on nende tegevuste automatiseerimine kiire ja lihtne ning selle tulemusena on võimalik kokku hoida väga palju väärtuslikku aega.
Automatiseerimine aitab vähendada ka inimlikke vigu, hoida kokku ettevõtte kuludelt ning tõsta olulisel määral klientide rahulolu. Mida rohkem saab tarkvara raamatupidajatelt lihtsaid ja korduvaid ülesandeid üle võtta, seda enam jääb aega keskenduda muudele klientide jaoks olulistele teemadele ja läbi selle kasvatada äri.
Automatiseerimise edasilükkamist põhjendatakse sageli hirmuga, et siis kaotab raamatupidaja oma töö tehnoloogiale ja tehisintellektile. Nii see ei ole, sest tarkvaral peab olema kasutaja, kes käske annab ja seetõttu ei kao vajadus pädeva raamatupidaja järele.
2. Pilvepõhine raamatupidamine
Raamatupidamise kolimisest n-ö pilve on räägitud juba kaua, kuid 2024. aastaks pole jäänud enam ühtegi adekvaatset põhjust, miks seda veelkord edasi lükata. Tehisintellekti kiire areng ja selle enda kasuks tööle rakendamine on võimalik vaid siis, kui andmed on ligipääsetavad.
Pilvepõhine raamatupidamine võimaldab ettevõtetel oma finantsandmetele juurde pääseda ja neid hallata igal ajal ja kõikjal. Lisaks pakub pilvepõhine raamatupidamine mitmeid eeliseid, näiteks andmete turvalisus, skaleeritavus, mitme kasutaja juurdepääs, reaalajas koostöö, kauguuendused tarkvarale ning lihtne integreerimine muu tarkvara ja platvormidega.
3. Andmeanalüüs ja visualiseerimine
Andmeanalüüsi ja visualiseerimise uued tööriistad pakuvad suuremat võimsust ja uusi võimalusi. Need aitavad saada ülevaadet suurtest ja keerukatest finantsandmete kogumitest ning esitada neid selgelt ja kaasahaaravalt ka teistele.
Erje Mettas teeb Pärnu Raamatupidamiskonverentsil 2024 ettekande “Kuidas finantspettuseid ära hoida ja mitte nende lõksu langeda?”
Ta vaatab otsa enamlevinud pangapettuste trendidele viimastel aastatel ja selgitab, kuidas neid ennetada ja ära hoida. Samuti räägib ta, kas ja kuidas e-arvete laialdasem kasutuselevõtt aitab ennetada kõige arvukamalt levivaid arvepettuseid ettevõtete seas.
Soodushinnaga pääsme konverentsile saad soetada kuni 29. maini SIIT.
Andmeid nimetatakse sageli lihtsalt infoks, kuid analüüs ja visualiseerimine võimaldab andmetest aru saada, teha järeldusi ning rääkida äriliseks kasvuks vajalikke köitvaid lugusid. Andmete analüüsimis- ja visualiseerimisoskus aitab kasutuda andmeid klientidele parema nõustamisteenuse pakkumiseks ja oma ettevõtte jaoks teadlike otsuste tegemiseks ning loob sellega tugeva konkurentsieelise. Sobivad tööriistad on näiteks kasutajasõbralikud ja tehisintellekti põhised Microsoft Power BI, Julius AI, Polümeer ja Akkio, mis on juba integreeritud ka paljudesse majandustarkvaradesse.
4. Generatiivne tehisintellekt ja masinõpe
Kui rääkida tehisintellektist ja selle mõjust raamatupidamisele ja rahandusele, siis alates 2022. aasta lõpust on suurimat rolli mänginud ChatGPT turuletulek. Lisaks OpenAI põhisele ChatGPT-le, on valdkonnas ka teisi suuri tegijaid, näiteks Google’i teadlaste arendatud LaMDA ja sellel põhinev Bard. Mõlemad rakendused sarnanevad ChatGPT-le, on spetsialiseerunud dialoogidele ja suudavad osaleda väga erinevaid teemasid puudutavates vestlustes. Lisaks kinnitab turul positsiooni ka Microsoft CoPilot, mis võimaldab lihtsaid integratsiooni kogu Microsofti tooteperekonnaga.
Tehisintellekti (AI) ja masinõppe (ML) kombinatsioon on kahtlemata 2024. aasta kaks kõige laiemalt arenenud ja põnevamat trendi ning nende tarkadel kasutajatel on tekkimas selge konkurentsieelis. Tehisintellekti ja masinõpet on võimalik integreerida kõigi olemasolevate raamatupidamis- ja finantstarkvara vormidega ning sellest sündinud lahendusi on inimesel enda teadmiste ja oskustega võimatu edestada. Populaarsed tööriistad, millesse on tehisintellekt ja masinõpe juba praegu integreeritud, on näiteks Excel, Power BI ja ka erinevad chat-tüüpi vestluslahendused ja kõnekeskused.
5. Töökoha heaolu ja vaimne tervis
Euroopa suurimal raamatupidamiskonverentsil Accountex oli juba eelmisel aastal üks olulisemaid teemasid raamatupidajate vaimne tervis ja see teema jätkub ka tänavusel konverentsil.Ükskõik, kui ambitsioonikas keegi oma töös on, enda heaolu ei tohi kunagi unarusse jätta.
Kriiside ja tehnoloogiliste muutuste keerises ning majanduslanguse ajal on läbipõlemine tänavu aktuaalsem kui kunagi varem – selline olukord nõuab ressurssi kohanemiseks ning uute oskuste omandamiseks. Toimetulekuks vajab iga juht ja raamatupidaja töö- ja eraelu tasakaalu ehk flextime’i. Ühelt poolt eeldab selle võimaldamine tööandjalt mõistvat suhtumist ja paindliku tööaja pakkumist ning teiselt poolt ka seda, et raamatupidamise protsessid oleksid maksimaalselt automatiseeritud ja pilvepõhised ning kasutusele on võetud ka masinõppe ja tehisintellekti lahendused.
Töökoha heaolu hõlmab suures osas ka tööandja kohanemist töötajate unikaalsete vajadustega, selle asemel, et sundida neid kasutama kõigile sobivat lähenemisviisi. Toetades mitmekesist elustiili, suudab ettevõte säilitada andekad töötajad ka keerulisematel aegadel ja muutuste keerises. Võib olla kindel, et ettevõtte pakutavad hüved ja paindlikkus agiilse raamatupidamise toel muudavad ettevõttes töötatavad inimesed õnnelikumaks ja usaldusväärsemaks.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 03.09.24, 17:13
Kui klient jääb võlgu: efektiivseim nipp raha koju toomiseks
Viimaste aastate majandusolukord on olnud keeruline ja muutusterohke. Laomajandustehnikaga tegeleva Agrovaru AS jaoks on hetkel suurimaks väljakutseks käibe hoidmine samal tasemel ning kulude vähendamine müügi- ja tööprotsesside efektiivistamise kaudu. "Kuna klientide nõudlus on vähenenud, peame tegema rohkem tööd, et leida üles need vähesed kliendid," selgitab tegevjuht Jarno Mänd.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele