• 21.10.24, 07:00

Auditeerimise uued piirmäärad võivad heakskiidu saada juba tänavu

Kuigi audiitorfirmad teevad häid tulemusi, sest üha rohkem firmasid peab oma aruandeid auditeerima, siis praegused piirmäärad on muutunud koormavaks, rääkis audiitorkogu asepresident Mart Nõmper.
Audiitorkogu asepresident Mart Nõmper
  • Audiitorkogu asepresident Mart Nõmper Foto: Andras Kralla
Audiitorid vaatavad läbi igal aastal 82‒88 protsenti Eestis teenitud käibest. Normaalne tase on auditeerida aga kuni 80 protsenti ehk auditeerimiskohustus on liiga paljudel ettevõtetel ning selle piirmäära muutmist ootavad audiitorifirmad pikisilmi, ütles Nõmper Äripäeva raadio hommikuprogrammis.
Piirmäärade tõstmine, millisest käibest alates peab ettevõtete majandusaasta aruande auditeerima, on riigikogus arutamisel. Loodetavasti võetakse uued piirmäärad vastu tänavu, sõnas audiitor. “Aasta või kaks tagasi oli juba aeg, et tõsta piirmäärasid 25 protsenti,” tõdes ta.
Nõmper tõi jutuks, milliseid vigu Eesti ettevõtjad aruannete koostamisel teevad ning mis on järgnevate aastate uued veakohad ettevõtete tulumaksu juures. Lisaks kommenteeris ta, miks Big 4 audiitorifirma Deloitte Eestis uksed kinni paneb.
Usutles Meelis Mandel.
Auditeerimise uued piirmäärad võivad heakskiidu saada juba tänavu
00:00

Seotud lood

Arvamused
  • 06.05.24, 08:00
Advokaadid: mis saab maksudest äriühingu kustutamisel?
Ei maksa arvata, et ettevõte pääseb maksude tasumisest, kui jätab aruanded esitamata ja loodab, et äriregister ettevõtte registrist kustutab. Aruanded tuleb esitada õigeaegselt ja maksud ära maksta, kinnitavad advokaadibüroo Sorainen partnerid Kaido Künnapas ja Piret Jesse.
Uudised
  • 01.10.24, 07:00
Koda ja ERK: kohustusliku auditi piirmäära tuleks plaanitust oluliselt rohkem tõsta
Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Raamatupidajate Kogu tegid ettepaneku tõsta raamatupidamise aastaaruande kohustusliku auditi ja ülevaatuse piirmäärasid plaanitust oluliselt enam arvestades, et viimati tõsteti piirmäärasid 2016. aastal ja tänaseks on tarbijahinnaindeks kasvanud 58%.
Analüüsid
  • 19.08.24, 09:22
Raamatupidamisbürood: enam kui 400 on kustutatud või likvideerimisel
Äripäeva Infopanga andmetel on perioodil 2023–2024 kustutatud 369 raamatupidamise valdkonnas tegutsenud ettevõtet. Likvideerimisel on 53 ettevõtet ja üks ettevõte on pankrotistunud. Vaata, kes rängale konkurentsile alla vandusid või registrist kustutati, kuna aruanded jäid esitamata.
Uudised
  • 29.03.22, 07:00
Kuidas teha finantsaruandes hinnanguid, mille ka audiitor õigeks hindab?
Rahvusvahelise auditeerimise standardis ISA 540 käsitletakse juhtkonna arvestushinnangute ja nendega seoses avalikustatud infoga seotud audiitori kohustusi finantsaruannete auditeerimisel. Nüüdseks üle kahe aasta kehtinud muudatuste järgi tuleb audiitoril varasemast enam tähelepanu pöörata nende juhtkonnahinnangute õigsusele ning asjakohasusele.
  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 09:56
Raamatupidajale: tõhus ja praktiline lahendus võlgade kättesaamiseks - Infopanga võlaregister
Raamatupidajate töö on paratamatult seotud ka keeruliste võlgnike ja võlgadega. Paraku on võlgnikega tegelemine sageli aeganõudev ja stressirohke, sest tuleb saata meeldetuletusi ja tegeleda ka vaidlustega. Infopanga võlaregistril on nüüd olemas tõhus lahendus, mis säästab raamatupidajate aega ja ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele