• 13.05.24, 07:00

Euroopast tulevad uued rahapesuvõitluse reeglid: milleks olla valmis ja mida karta

Ettevõtjatel tuleb üle vaadata sisemised protseduurireeglid ning tööle võtta vastavuskontrolli spetsialist, kes hakkab kontrollima ka töötajate pädevust, kes ettevõttes rahapesuvastase võitlusega tegelevad, rääkisid eksperdid saates „Triniti eetris”.
Vandeadvokaat Maarja Lehemets (vasakul) ja rahapesuvastase võitlusega tegeleva tehnoloogiaettevõtte Salv andmekaitsespetsialist Silja Hundt räägivad, milliseid õiguseid saab juurde Rahapesu Andmebüroo ja milline roll on turvalisel andmevahetusel rahapesuga võitlemisel.
  • Vandeadvokaat Maarja Lehemets (vasakul) ja rahapesuvastase võitlusega tegeleva tehnoloogiaettevõtte Salv andmekaitsespetsialist Silja Hundt räägivad, milliseid õiguseid saab juurde Rahapesu Andmebüroo ja milline roll on turvalisel andmevahetusel rahapesuga võitlemisel. Foto: Gregor Alaküla
Kõike seda tuleb teha juhul, kui Euroopa Komisjon europarlamendis heaks kiidetud uued rahapesuvastase võitluse reeglid kinnitab. Teatud reeglite vastu eksimisel võib aga trahvimäär ulatuda kuni 10 protsendini kontserni ülemaailmsest käibest, rääkis vandeadvokaat Maarja Lehemets.
Saates tuleb pikemalt juttu rahapesu tõkestamisest, sest Euroopast on peagi oodata reegleid, mis toovad ettevõtjatele kaasa uusi kohustusi. Räägitakse Euroopa Parlamendis vastu võetud reeglite paketist, mille eesmärk on üleeuroopalisi rahapesuvastaseid reegleid ühtlustada.
Juttu tuleb sellest, mida peavad ettevõtjad tegema praegu ning mida reeglite jõustumisel ja millised on trahvid eksimisel. Räägitakse ka järelevalvest, sularahatehingutele tekkivatest piirangutest, jalgpalliklubide rahapesuriskist ning sellest, millised huvigrupid veel rahapesuvõitluse fookusesse satuvad.
Rahapesuvastase võitluse reeglite vastu eksimisel võivad trahvid eraisikute puhul ulatuda kuni 5 miljoni euroni ning juriidiliste isikute puhul kuni 10 protsendini ülemaailmsest käibest.
Saadet juhib Gregor Alaküla.
Euroopast tulevad uued rahapesuvõitluse reeglid – milleks olla valmis ja mida karta
00:00

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 03.09.24, 17:13
Kui klient jääb võlgu: efektiivseim nipp raha koju toomiseks
Viimaste aastate majandusolukord on olnud keeruline ja muutusterohke. Laomajandustehnikaga tegeleva Agrovaru AS jaoks on hetkel suurimaks väljakutseks käibe hoidmine samal tasemel ning kulude vähendamine müügi- ja tööprotsesside efektiivistamise kaudu. "Kuna klientide nõudlus on vähenenud, peame tegema rohkem tööd, et leida üles need vähesed kliendid," selgitab tegevjuht Jarno Mänd.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele