• 12.03.24, 11:08

Andre Nõmm: elame ajastul, kus tehnoloogia muudab inimest, äri ja ühiskonda

Tehnoloogia kiire areng esitab väljakutseid ka finantssektorile, kuid kas ajad on sedavõrd muutunud, et sõltumatuks kontrolliks enam aega ei olegi, viskab küsimuse õhku finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm.
Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm.
  • Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm. Foto: Mihkel Leis
Novaatoritel on üldjuhul kiire. Pole see ka finantssektoris teisiti. Mõni ettevõtja on soovinud inimese rahakoti enda valitseda saada mõne nädalaga, sest finantsasutuse tegevusloa kättesaamiseks minev pikem aeg olevat tänases maailmas igavik.
Tõsi on, et finantssektor vajab head konkurentsi, kuid kas ajad on ka selliselt muutunud, et sõltumatuks kontrolliks enam aega ei ole? Seni on demokraatlik ühiskond toiminud selliselt, et äri- ja riskiagendid on mõlemad koos ilusti ära mahtunud.
Prantsuse filosoof ja kirjanik Voltaire on öelnud, et tappa on küll keelatud ja mõrvareid karistatakse, ent seda vaid juhul, kui nad ei tapa just suurel hulgal ja pasunahääle saatel.
Andre Nõmm teeb Sisekontrolli Aastakonverentsil 2024 avaettekande teemal “AI fanfaarid kõigutavad senist elukorraldust”.
Oled oodatud konverentsile 9.aprillil 2024! Lisainfo ja registreerimine SIIN.
Kas võib siin paralleeli tõmmata ka innovatsioonisõjaga? Traditsiooniline äri vahel kaebab, et häälekaid tehnoloogiaettevõtteid eelistatakse, et piiripealsetes olukordades painutatakse regulatsioone viimaste kasuks.
Omamoodi õigus on ka novaatoritel. Aga kus see innovatsioon siis oleks, kui see piire üldse ei nihuta? Regulatsioonid jäävad alati sabas jooksma, innovaator toimetabki sageli nende äärealadel, vahel astub ülegi. Nii võibki geniaalsusest olla üks samm kuriteoni, kuna seaduse piirid mitte kunagi ei nihku üheaegselt uute ärimudelite arenguga.
Kas peaksime olema ettevaatlikumad kui kunagi varem?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele