• 23.09.24, 10:43

Raamatupidamise Praktik, september 2024

Raamatupidamise Praktik, september 2024
Õppida pole kunagi hilja!
Puhkused puhatud, ninal tedretähed, kaunid hetked rändamistest ja reisidest fotodele püütud. Oli hea soe suvi ja akud on mõnusasti ära laetud. Tere tulemast tagasi!
Alustame pehmete teemadega: palgateadlikkuse koolitaja ja ekspert Irene Annus küsib, kas sa tead, mida värbaja sinu CV-st tegelikult otsib? Räägime tööle kandideerimisest ning võtame fookusesse kõige olulisema vea CV-s, mida tööotsijad teevad.
Mari-Liis Järg teab, kuidas esinemishirmust võitu saada ja oma arvamust selgelt väljendada, eriti kui tegemist on finantsidega, ning selgitab seda meilegi.
Kas tead, et peagi võib tehisintellekt teha raamatupidaja kutseeksami sinu eest? Jah, tehnoloogia muutub aina nutikamaks ja võimekamaks. See toob kaasa uusi võimalusi, kuid kas pole see ka pisut hirmutav? Raamatupidamise eksperdid ning AI-fännid Krista Teearu ja Margus Tammeraja selgitavad uusi võimalusi koostöös AI-ga. Uurime süvitsi ka maksuteemasid ja seadusemuudatusi seoses ettevõtluskonto ja käibemaksuga.
Inspiratsiooni pakub septembrikuu kaanepersoon, Rae vallavalitsuse finantsjuht Pille Koiduste, öeldes, et õppida pole kunagi hilja. Ta soovitab raamatupidajatel olla avatud muutustele ja pidevale arengule, sest me ei saa jääda seisma – raamatupidamine pole enam ammu pelgalt numbrite klõbistamine, vaid mitmekülgne töö, mis nõuab nii analüüsivõimet kui ka loovust.
Hea lugeja, kas võtad vastu kõik need väljakutsed ja võimalused, mida tehnoloogia ja seadusandlus meie teele toovad, nagu soovitab Pille Koiduste? Üks on kindel – paigal tammuda ei saa, elu on selleks liiga huvitav.
Sukeldume koos sügisesse!
Mare Timian, raamatupidaja.ee ärijuht

Septembrikuu ajakirja lood:

9 soovitust esinemishirmu seljatamiseks - Mari-Liis Järg
Seisan nõupidamisruumis paarikümne silmapaari ees, mu käed tõmbuvad niiskeks, süda peksab ja kõhus on kahtlane tunne. Tundub, et kõik, mida plaanin öelda, on kadunud meelest. Kas ma ikka saan hakkama?!
See on põhiline viga, mida tööle kandideerimisel tehakse - Irene Annus
Paljud tööotsijad saadavad oma CV lausa mitmekümnele tööpakkujale, kuid tulemuseks on sageli nördimus ja tühjad pihud – töövestlusele ei kutsuta ja lootus tööd leida kipub kaduma. Nii raisatakse kahjuks palju väärtuslikku aega, sest kandideerija ei tea, mida tööandjad tegelikult CV-st otsivad.
SUUR INTERVJUU| Raamatupidamise eksperdid: tehisaru valmistub raamatupidaja kutseeksamiks - Kai Koks
Tehisintellekt ehk AI toob pöördelisi muutusi raamatupidajate ja finantsspetsialistide töösse. AI abil saab protsesse automatiseerida, andmeid analüüsida ja riske juhtida. Kas varitseb lausa oht, et AI võtab raamatupidaja töö üle?
Ettevõtluskonto muudatused on tulekul. “Need mõjutavad ettevõtteid ja majandust laiemalt” - Maret Güldenkoh
Ettevõtluskonto on mõeldud füüsilistele isikutele, et maksukuulekalt tegeleda pisiettevõtluse ehk mikroettevõtlusega. Sellist ettevõtlustegevust registreerima ei pea ja arveldamisel pole mingeid dokumente vaja. Raha laekumisel ettevõtluskontole on ka füüsilise isiku maksukohustis riigi ees automaatselt täidetud.
Ettevõte võidakse registrist kustutada nii ettevõtja avalduse alusel kui ka maksuhalduri algatusel - KPMG, Äripäeva maksuteabevara
Maksu- ja Tolliameti aktiivsem käibemaksuregistrisse kantud isikute kontrollimine tuleneb vajadusest tagada, et kanded registris oleksid õiged. Tõhusam kontroll on ajendatud ka käibemaksu pettustest.
Maksugurmaanidele | Käibemaksu korrigeerimise keeld on vastuolus direktiivi mõttega - Tõnis Elling
Maksuekspert Tõnis Elling analüüsib kahte Euroopa Kohtu kaasust, kus Poola seadused ei võimaldanud ettevõttel käibemaksu korrigeerida, kuid Euroopa Kohus väitis direktiivi mõttele tuginedes, et ettevõttele peab see võimalus jääma.
Töötingimuste erijuhud raamatupidamisbüroode praktikas. “Konkurentsipiirang on kehtetu, kui lepingus pole ruumilist piirangut” Laivi Annus-Anijärv ja Merli Murekas
Raamatupidajad kasutavad oma töös väga erinevat infot, sh nii tööandja kui ka klientide andmeid, aga ka tootmis- ja ärisaladusi. Teema on ärikriitiline, sest andmete väärkasutamine võib tööandjale palju kahju tekitada. Seega on raamatupidamisbürool oluline sõlmida töötajatega kokkulepped töölepingutes. Kas ja kuidas seda tegelikult tehakse, näitab põhjalik uuring.
Muudatused õiguses: tulumaks omavalitsustele, väljateenitud aastate pension, töövõimetuse ennetamine - Eva Mägi ja Britta Jõgi
Tulumaksuseadusega muudetakse kohalikele omavalitsustele tulumaksu eraldamise põhimõtteid 2025. aastast ning kõikidest teistest muudatustest õigusaktides annavad ülevaate vandeadvokaat Eva Mägi ja jurist Britta Jõgi.
SUUR PERSOONILUGU| Pille Koiduste: “Ämmaemandaks saamise asemel sattusin hoopis finantssektorisse”
Rae Vallavalitsuse rahandusameti juht Pille Koiduste ütleb, et mäletab selgelt seda tunnet, kuidas süda värises sees, kas ikka sai kõik tähtajaks ja õigesti tehtud, kui esimest korda tema raamatupidaja tööelus oli tulemas audiitorkontroll.
Lugejamäng: kas tead vastust sellele küsimusele? Mis on põhiline viga tööle kandideerimisel?
Vastates septembrikuu lugejamängu küsimusele õigesti võid võita kinkekoti suurepäraste ilutoodetega.
Vastuseid ootame kuni 25. septembrini k.a.
Saada vastus SIIT.

Lugeja küsib, ekspert vastab

Vastab TalTech Eesti Mereakadeemia finantsvaldkonna ja maksunduse õppejõud Maret Güldenkoh
Automaksu erisused
Investeering või perioodi kulu
Maksuvaba päevaraha
Annetuse kajastamine
Annetusena kogutud varade üleandmine
Äriühingu vabatahtliku reservi loomine
Amortiseeritud kinnisvara
Immateriaalne põhivara
Immateriaalne vara ja intellektuaalne omand
Auhinnamäng klientidele
Ebatõenäoliselt laekuvad arved
Vastab Ernst & Young Balticu juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Kinnistu müügi maksustamine
Sõiduauto käibemaksu mahaarvamine
Käibemaks auto müügil
Varasemad ajakirjad leiad SIIT.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 09:56
Raamatupidajale: tõhus ja praktiline lahendus võlgade kättesaamiseks - Infopanga võlaregister
Raamatupidajate töö on paratamatult seotud ka keeruliste võlgnike ja võlgadega. Paraku on võlgnikega tegelemine sageli aeganõudev ja stressirohke, sest tuleb saata meeldetuletusi ja tegeleda ka vaidlustega. Infopanga võlaregistril on nüüd olemas tõhus lahendus, mis säästab raamatupidajate aega ja ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele