• 16.05.24, 07:00

Tõnis Elling: maksuvaba käibe piirmäära arvestuse põhimõtteid ootab ees kannapööre

Plaanis on muuta käibemaksukohustuslaseks registreerimise piirmäära arvutamise aluseid.
Maksunõustaja Tõnis Elling tutvustab plaanitavat käibemaksuseaduse muudatust.
  • Maksunõustaja Tõnis Elling tutvustab plaanitavat käibemaksuseaduse muudatust. Foto: Raul Mee
Käibemaksu peale peavad hakkama mõtlema nii kindlustusseltsid kui ka erinevad haridusasutused, mis siiani käibemaksukohustusega kokku ei puutunud, sest nende käive oli ja on peaasjalikult maksuvaba käive.
Juhul kui Rahandusministeeriumi ettevalmistatud käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu võetakse Riigikogus vastu, suureneb Eestis käibemaksukohustuslaste arv tunduvalt.

Maksustatava käibe piirmäär

Praegu kehtiva KMS § 19 lõikes 1 on sätestatud maksustatava käibe piirmäär, mille ületamisel on isikul kohustus ennast registreerida maksukohustuslasena. KMS § 19 lõike 1 kohaselt tekib isikul käibemaksukohustuslaseks registreerimise kohustus, kui isiku KMS § 1 lõike 1 punktides 1 ja 3 nimetatud tehingute (välja arvatud põhivara võõrandamine ning ühendusesisene kaugmüük teisest liikmesriigist Eestisse) maksustatav käive ületab kalendriaasta algusest arvates 40 000 eurot.
Veebiseminaril Käibemaksuseaduse muudatused 2025 räägib maksunõustaja Tõnis Elling olulisematest käibemaksuseaduse muudatustest tuleval aastal.
Veebiseminar toimub 30. mail kl 11.00–12.30 Zoomis. Ootame osalema!
Veebiseminari täpsema info leiad SIIT.
Registreerimiskohustust ei teki, kui isiku kogu maksustatava käibe moodustab nullprotsendise käibemaksumääraga maksustatav käive, välja arvatud kauba ühendusesisene käive ja KMS § 10 lõike 4 punktis 9 nimetatud teenuse käive, kui teenust osutatakse teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele.
Sätet ei kohaldata internetipõhist kauplemiskohta omavale isikule KMS § 4 lõikes 13 sätestatud juhul. Teiste sõnadega tähendab see seda, et praegu arvestatakse registreerimise piirmäära sisse ka väljaspool Eestit tekkinud käive.

Piirmäära arvestusse läheb vaid selline käive, mille tekkimise koht on Eestis

Kavandatavate muudatustega on plaanitud nii, et Eestis tekkiva maksukohustuse tekkimise piirmäära arvestusse arvatakse üksnes käive, mille tekkimise koht on Eestis ja arvesse läheb ka maksuvaba käive.
Loetelu tehingutest, mis arvatakse maksukohustuse tekkimise piirmäära arvestusse, sätestatakse KMS § 19¹ lõikes 3.
Võrreldes kehtiva korraga lisatakse piirmäära arvestusse kindlustus- ja finantsteenuste ning kinnisasja kasutusse andmise ja kinnisasja käive, kui need ei ole juhusliku iseloomuga. See tähendab, et kui kehtiv seadus välistab registreerimise piirmäärast igasuguse põhivara müügi, siis edaspidi läheb kinnisasja müük igal juhul arvestusse, olgu ta põhivara või kinnisvarainvesteering.

Plaanitavate muudatuste mõju

Endiselt ei arvata piirmäära hulka põhivara käivet (välja arvatud kinnisasi, sest see on eraldi välja toodud ja arvatakse hulka).
Kuna piirmäära arvestusse arvatakse üksnes selline käive, mille tekkimise koht on Eestis, jääb võrreldes kehtiva korraga käibe piirmäära arvestusest välja näiteks KMS § 10 lõike 4 punktis 9 nimetatud teenuse käive, kui teenust (näiteks tõlke-, konsultatsiooni- või õigusteenus, või transpordivahendi lühiajaline renditeenus) osutatakse teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele või ettevõtlusega tegelevale välisriigi isikule.
Kavandatavad muudatused tähendavad seda, et koolid jt haridusasutused, kindlustusseltsid, finantsteenuste osutajad ja paljud teised maksuvaba käivet tegevad ettevõtjad hakkavad käibemaksuarvestust pidama, kui neil on kasvõi natuke maksustatavat käivet lisaks maksuvabale.

Seotud lood

Uudised
  • 08.05.24, 07:00
Maksugurmaanidele | Käibemaksuseadust tabab peagi muudatuste tulv
Lisatud praktilised näited!
Kuna mõned plaanitavad muudatused nõuavad maksumaksjatelt ulatuslikku eeltööd IT-alal, siis tasub end juba praegu nende muudatustega kurssi viia.
  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 09:56
Raamatupidajale: tõhus ja praktiline lahendus võlgade kättesaamiseks - Infopanga võlaregister
Raamatupidajate töö on paratamatult seotud ka keeruliste võlgnike ja võlgadega. Paraku on võlgnikega tegelemine sageli aeganõudev ja stressirohke, sest tuleb saata meeldetuletusi ja tegeleda ka vaidlustega. Infopanga võlaregistril on nüüd olemas tõhus lahendus, mis säästab raamatupidajate aega ja ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele