• 10.10.23, 08:00

Arvestusala Edendaja kandidaat nr 5: Karoliina Treter

Juba 10. novembril anname koostöös Excellent Business Solutionsiga välja Arvestusala Edendaja 2023 tiitli inimesele, kes tegutseb arvestusala valdkonnas või on seda tugevalt mõjutanud. Arvestusala Edendaja konkursi kandidaadid on kõik ajakirja Raamatupidamise Praktik viimase aasta kaanepersoonid. Oktoobris tutvustame kõiki kandidaate ning tiitlivõitja selgub avaliku hääletamise tulemusel.
BDO Eesti partner ja raamatupidamise äriliini juht Karoliina Treter
  • BDO Eesti partner ja raamatupidamise äriliini juht Karoliina Treter Foto: Meeli Küttim
Kui esimesel tööintervjuul kunagi küsiti, et mida töölt ootan, siis ütlesin ausalt, et lõpetasin alles esimese kursuse ning ei tea tööst veel midagi, aga tahaksin väga teie meeskonnaga liituda, naerab Karoliina nüüd aastaid hiljem.
Karoliina Treter, BDO Eesti partner ja raamatupidamise äriliini juht töötab selle nimel, et ettevõtte töö tulemus vastaks koostööpartnerite ja klientide ootustele. Oma kolleegides hindab ta edasipüüdlikkust ning tahtmist seada kliendi soovid vajaduse korral enda omadest ettepoole.
Karoliina on üles kasvanud Keilas ja saanud keskhariduse sealses kohalikus gümnaasiumis. Oma kunagise karjäärivaliku eest on ta tänulik emale, sest soovituse minna edasi raamatupidamist õppima sai ta just temalt. Nõnda suundus ta Tallinna Tehnikaülikooli Tallinna Kolledžisse õppima, kust sai rakendusliku kõrghariduse raamatupidamise erialal. Oma õpinguid jätkas Karoliina aga tehnikaülikoolis majandusarvestuse magistriõppes.

Esimesed kogemused tööelus

Õpingute kõrvalt alustas Karoliina 2007. aastal ka töötamist. Pärast kolledžiõpingute esimest kursust otsustas ta suunduda erialasele tööle ning juhuse tahtel osutuks selleks töökoht ühes raamatupidamisbüroos.
„Minu esimene erialane ametikoht oli raamatupidamisbüroos. Tegemist oli ka päris esimese erialase konkursi ja intervjuuga minu elus. Kui intervjuul küsiti, et mida töölt ootan ja mida ise enda tugevuseks pean, siis ütlesin ausalt, et arvestades seda, et lõpetasin alles esimese kursuse ning mul puudub valdkonnapõhine töökogemus, siis ega ma ei tea tööst veel midagi, aga tahaksin väga teie meeskonnaga liituda,” meenutab ta toonast vestlust. Hea on tõdeda, et tema innukusel oli tulemus – Karoliina võetigi tööle ning talle anti võimalus end tõestada.
„Tagantjärele võin öelda, et noorele algajale tudengile oli raamatupidamisteenuste projektijuhi ametikoht päris suur amps. Igapäevaselt oli laual liiga palju erinevaid teemasid ja see oli mulle kui varasema erialase töökogemuseta üliõpilasele keeruline hoomata. Andsin endast parima ja tegin kogenud raamatupidajate abiga küll kõik vajaliku ära, aga loodetud eduelamus jäi paraku saamata. Nõnda hakkasin mingi aja pärast vaatama ringi, et leida enda oskuste, teadmiste ja vajadustega paremini sobiv ametikoht,” räägib ta.
Arvestusala Edendaja tiitli anname välja juba 10. novembril toimuval Raamatupidajate päeva konverentsil.
Kohale tulles teed selle päeva endale toredaks ja meeldejäävaks ning omandad olulisi ja vajalikke teadmisi!
Rohkem infot SIIN!
Peagi tõi saatus Karoliina teele uue pakkumise ning sel korral ühe suurettevõtte raamatupidamisosakonnas. „Otsisin stabiilsust ja seda suurettevõte ka pakkus. Mul olid väga kindlad rutiinsed tööülesanded, mis pakkusid märksa rohkem turvatunnet. Olles aga varem harjunud tunduvalt mitmekülgsema tööga ning väga erinevate ülesannetega tegelema, siis tüdinesin peagi vaid oma kindla töölõigu tegemisest – soovisin olla rohkemat kui vaid mutrike selles masinavärgis,” meenutab Karoliina. Ta lisab, et ettevõttest lahkumisele ta siiski mõelda ei jõudnud. Enne hakati tegema raamatupidamist puudutavaid struktuurilisi ja sisulisi muudatusi.
„See oli põnev aeg. Raamatupidamise tehniline pool, nn assistendi töö osteti kogu korporatsioonis sisse Indiast, kohalikul tasandil jäid alles ettevõttesisesed raamatupidamiskoordinaatorid. Minu rolliks jäi suhtluse hoidmine India ja Soome ettevõtte vahel. Suures ettevõttes töötamine andis väga väärtuslikud teadmised, mida kasutan ka praeguste klientidega suhtlemisel.
Võin võrdluseks tuua, et Eesti väikeettevõtetes on võimalik kõik head ideed kiirelt ära proovida – lühike käsuahel võimaldab operatiivselt toimida. Kohati ollakse ka uutele (tehnilistele) lahendustele rohkem avatud. Suurettevõtetes võtab ideede teostumine oluliselt kauem aega, plaane tehakse pikemaks perioodiks ja reaalse otsustajani sageli kõik head mõtted ei jõuagi. See teadmine, kas otsustamise koht on või ei ole kõrvaltoas, annab kliendisuhtluses teatava eelise,” on Karoliina sõnul peamine teadmine, mida ta rahvusvahelises ettevõttes töötamisest kaasa võttis.
Erialane töökogemus andis õppimisele uue mõõtme.
Viis aastat pärast rakendusliku kõrghariduse omandamist otsustas Karoliina paralleelselt töölkäimisega uuesti õppima minna ning lõpetas 2015. aastal Tallinna Tehnikaülikoolis majandusarvestuse eriala magistriõppe. „Hilisem õpe, mis toimub juba tööalase kogemuse najal, on hoopis midagi muud. Reaalne erialane töökogemus muudab õppimise efektiivsemaks. Usun, et peale mõningase töökogemuse saamist õpitakse ka teadlikumalt kui otse pärast keskkooli õppima minnes – fookus on rohkem paigas. Kogemus annab õppimisele uue mõõtme ja võin öelda, et nautisin seekord protsessi oluliselt rohkem,” on Karoliina rahul, et töö kõrvalt magistrikraadi omandas.

BDO – uus ja huvitav peatükk

BDO Eesti meeskonnaga ühines Karoliina 2017. aastal. „Ettevõte ei olnud minu jaoks tundmatu, BDO Eestis töötas tol ajal juba üks tuttav ees. Jälle pean mainima ära, et olin ise aktiivne ehk läksin endale tööd küsima,” meenutab ta. Tööd ta ka sai − ning sisukat tööd. „Oli muutuste aeg ja hea võimalus hakata ise asju üles ehitama. Sain endale peagi kolmeliikmelise meeskonna ning tõhus tegutsemine hakkas pihta,” lisab ta. Kolme aastaga liikus Karoliina raamatupidamise projektijuhist BDO partneriks ja alates oktoobrist 2020 raamatupidamisteenuste äriliini juhiks.
„Nüüd vastutan rahvusvaheliste, peamiselt erasektoris tegutsevate klientide raamatupidamise korraldamise eest ning BDO Eesti raamatupidamisteenuste arendamise ja mehitamise eest. Meie kliendibaas on mitmekülgne: sinna kuulub nii professionaalseid teenuseid pakkuvaid, IT-valdkonda kuuluvaid, jaekaubandus- kui ka tootmisettevõtteid. Lisaks aitan vajaduse korral Eesti finantsaruandluse ja IFRS-i põhimõtetele vastavate erinevate aruannete koostamisega ning klienditöö kõrval on laual ka meeskonna ja äri arendamisega seotud teemad,” on töö tema sõnul vaheldusrikas ja põnevust pakkuv.
BDO moto on „Üksteist aidates unistuste poole” ja sellest mõttest lähtume nii oma töökorralduses, klienditeeninduses kui ka uusi inimesi värvates.” Viie aastaga on BDO raamatupidamise äriliini käive kahekordistunud ja ettevõte värskelt pärjatud pere- ja töötajasõbraliku tööandja tiitli kuldtasemega. Seega on hoogne käibekasv tulnud käsikäes meeskonna väärtustamise ja hoidmisega. Karoliina on kindel, et BDO pakub väga head töökeskkonda oma ala asjatundjatele, keda huvitavad keerukamad töövõtud ja rahvusvaheline mõõde.
Viie aastaga on BDO raamatupidamise äriliini käive kahekordistunud.
Mis on Karoliinat aga raamatupidamisvaldkonnas siiani köitnud? „Finantsvaldkond on oma olemuselt väga laiahaardeline ja minu jaoks huvitav. Mulle meeldib selle valdkonna juures see, et kui panna raamatupidamisandmeid kokku, siis on numbrite taga võimalik näha ühtlasi ettevõtte lugu. Lisaks naudin seda, et minu töös saab teha alati vahekokkuvõtteid. Iga kuu lõpeb üks tööperiood ja algab uus,” on Karoliina jaoks kokkuvõtete tegemine kui rõõm tehtud tööst, oluline verstapost. Peale 15 aastat erialast tööd leiab ikka midagi uut: valdkond, ettevõtted, inimesed ning loomulikult tehnilised lahendused arenevad tohutul kiirusel edasi.
Kõige selle põnevaga sammu pidamiseks on tarvis hoida silm peal valdkonnas toimuvatel muudatustel. „Enesetäiendamine on alati olnud mulle väga oluline ning tegelen sellega võimaluste piires regulaarselt. Praegu ma raamatupidamisega nii aktiivselt ei tegele, olen pigem kolleegide toetaja ja meeskonnavaimu hoidja,” on Karoliina jaoks meeskond ja ühise eesmärgi eest väljas olevad kolleegid ülioluline osa tulemuslikkuse ja ka rahulolu saavutamisel.

Ühine eesmärk liidab tiimi

Kui uurin Karoliinalt, et millised on täpsemalt need kolleegid, kellega on hea eesmärkide täitmise poole püüelda, siis vastab ta, et hindab ennekõike tahet areneda ning kiiret õppimisvõimet. „Mul on seni väga vedanud: latt on kohe esimese meeskonnaga nii kõrgele seatud, et vähemaga enam leppida ei taha.
Kindlasti on oluline ka see, et minu kolleegidel on ennekõike olemas huvi finantsvaldkonna vastu ja soov anda endast parim, et olla meie klientidele hea partner. Hindan suhtumist, mispuhul ei kardeta katsetada, vaid on sisemine soov leida võimalusi ja lahendusi. Minu eesmärk juhina on luua selline keskkond, kus mu meeskond saab turvaliselt uusi asju proovida ning ennast ja seeläbi kogu valdkonda arendada,” jagab Karoliina väärtusi, mida hindab teistes ja ka endas.
Oluline on sisemine soov katsetada ja leida lahendusi.
Enda ja oma tiimi suure töö tulemusena hindab ta viimaste aastate kordaminekutest järgnevat. „Oleme suutnud kasvatada oma tegevuse tulemusena viimase paari aasta jooksul ettevõtte raamatupidamisosa. Samuti oleme paindlikud ning püüame alati leida lahendusi klientide keerulisemate probleemide ja protsesside lahendamiseks,” kinnitab ta.
„Kindlasti oleme abiks ka olukordades, kus rolli mängivad lühikesed etteteatamisajad – näiteks kui raamatupidaja on ettevõttest lahkunud ning värbamisega läheb aega, püüame alati appi tulla ja leida mõlemale poolele sobivaid lahendusi,” toob ta näiteid ning usub, et BDO Eesti on väga hea valik neile firmadele, kes tahavad olemasolevaid protsesse värskendada, vajavad lahendust või uut lähenemist. Just keerukamates olukordades tuleb BDO tiimi tugevus hästi välja, on näidanud mitmed kliendikogemused.

Hobid toovad rõõmu ja annavad energiat

Kui uurin, kuidas Karoliina töömõtetest puhkab ja oma akusid laeb, siis sõnab ta, et kindlasti sporti tehes. Tema eriline lemmik on golf. „Jään siiski oma saavutustest rääkides tagasihoidlikuks. Pean end amatööriks, kelle peamine eesmärk on hoida pall põõsast eemal. Esmajärjekorras käin mängimas oma heade kaaslastega Niitvälja golfiväljakul. Keskmiselt jõuan mängima korra nädalas, rohkemaks paraku aega napib,” lisab ta.
„Võin öelda, et sõpradega ajaveetmine on mulle oluline, samuti looduses liikumine. See annab võimaluse oma ideid ja mõtteid pärast keerulist tööpäeva tagasi fookusesse tuua. Mul on väga hea meel, et BDO on alati võimaldanud paindlikku töökorraldust, mis lubab ka rohkem reisida: naudin võimalust teha tööd sõltumata asukohast,” sõnab ta. Karoliina lemmiksihtkohtadeks on päikeselised riigid.
Selgita välja, õpi tundma ja paku teenuseid, mida vajatakse.
Karoliina soovitused raamatupidajatele – kuidas olla oma töös mitte lihtsalt hea, vaid parim
„Kindlasti tasub selgeks teha selle ettevõtte vajadused ja ootused, kellele raamatupidamist tehakse. Samuti on tähtis teada, mida oodatakse sinult ja mida ootad kolleegidelt. Selgita välja, õpi tundma ja paku teenuseid, mida vajatakse. Vajaduse korral õpi juurde. Siin ei ole oluline, kas tegemist on raamatupidamisbüroos või kusagil suurettevõttes töötava raamatupidajaga", ütleb Karoliina.
„Võib vaielda, et raamatupidaja roll on ettevõtte tegevusalast lähtudes erinev. Ühes ettevõttes on raamatupidaja äritegevuse osa ja teises täidab pigem tugifunktsiooni. Töö sisu on siiski sama – koguda igapäevaste finantstehingute info kokku ja töödelda sisendiks, mille põhjal tehakse juhtimisotsuseid,” tõdeb ta.
„Praegu on BDO Eesti tuntud pigem audiitorettevõttena, kuid lisaks kindlustandvate teenuste pakkumisele moodustavad olulise osa raamatupidamis-, palgaarvestus- ja konsultatsiooniteenused. BDO Eesti ettevõttel on ligikaudu 90 raamatupidamisklienti ning kõikide valdkondade peale kokku töötab meie juures lisaks koostööpartneritele pea 50 inimest,” lisab Karoliina. Ta naudib oma töös kvaliteeti ja rõõmustab, et Eesti raamatupidajad on varasemaga võrreldes üha edasipüüdlikumad ja teadlikumad enda oskustest ning väärtustavad oma valdkonda.

Kes on Arvestusala Edendaja?

Läbi aasta vahendab raamatupidaja.ee arvestusala valdkonnas tegutsevate ja/või seda tugevalt mõjutavate inimeste töiseid saavutusi ja parimaid praktikaid. Koostöös Excellent Business Solutionsiga valime ajakirja kaanepersoonide seast välja arvestusvaldkonda sel aastal kõige enam mõjutanud professionaali.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 09:56
Raamatupidajale: tõhus ja praktiline lahendus võlgade kättesaamiseks - Infopanga võlaregister
Raamatupidajate töö on paratamatult seotud ka keeruliste võlgnike ja võlgadega. Paraku on võlgnikega tegelemine sageli aeganõudev ja stressirohke, sest tuleb saata meeldetuletusi ja tegeleda ka vaidlustega. Infopanga võlaregistril on nüüd olemas tõhus lahendus, mis säästab raamatupidajate aega ja ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele