• 19.04.19, 09:30
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Munade söömine ja terviseriskid

Kas munad tõstavad südamehaiguste riski? Mitu muna tohib päevas süüa? Kas munavärvid on mürk? Milliste haiguste puhul ei tohiks mune süüa? Testi oma teadmisi munadest ja nendega seotud tervisemüütidest.
Ka munade värvimisel tuleks silmas pidada terviseohutust
  • Ka munade värvimisel tuleks silmas pidada terviseohutust Foto: Pixabay
Virtuaalkliiniku küsimustele vastab arstide videokonsultatsiooni platvormi Minudoc.ee perearst dr Sergey Saadi.
Kas munade söömine tõstab (halva) kolesterooli taset ja südame-veresoonkonna haiguste riski?
Kanamunad on kõrge kolesteroolisisaldusega, kuid muna tarbimise mõju vere kolesteroolile on minimaalne võrreldes transrasvade ja küllastunud rasvade mõjuga.
Enamik terveid inimesi võib süüa kuni seitse muna nädalas (ehk keskmiselt 1 muna päevas) ilma südamehaiguste riski suurenemiseta. Mõned uuringud on näidanud, et selline munade tarbimise tase võib tegelikult takistada teatud tüüpi peaajuinfarkte, kuid samas, osa uuringuid on näidanud, et isegi 4 söödud muna nädalas võib tõsta umbes 4,5% võrra südamehaiguse riski.
Kui rääkida ülekaalulistest inimestest ja diabeetikutest - siis nende puhul munade liigne söömine võib suurendada südamehaiguste riski.
Päevane kolesterooli kogus ei tohiks ületada umbes 300mg, keskmises munas aga kolesterooli on ca 200mg, mis sisaldub ainult munakollases. Seega, kui armastate mune süüa, soovitan piirduda ühe nö “täismunaga” päevas, munavalgeid aga võite süüa rohkem ilma kolesterooli kartmata.
Kas munade söömine paneb kõhu kinni?
Ei, munade söömine ei pane tavaliselt kõhtu kinni, kui süüa neid tavalises koguses - ehk mitte rohkem kui 4-5 suurt muna korraga. Munad ei sisalda kiudaineid, kuid on valgurikkad ja on teada, et valgurikas toit soodustab soole tegevuse aeglustumist, võib põhjustada käärimist soolestikus. Võin soovitada munadega koos süüa köögivilju, milles sisalduvad kiudained tasakaalustavad munade toitumisväärtust ja soodustavad soole regulaarset tühjenemist.
Kas/milliste haiguste puhul pole soovitav muna süüa?
Pole olemas haigusi, mille puhul oleks munade söömine 100% vastunäidustatud.
Munavalge võib kutsuda esile allergiat, kuid selle juures munakollast tohib siiski süüa. Praetud mune ei soovitata süüa krooniliste sapiteede ja kõhunäärme haiguste puhul, sest see võib soodustada seedeensüümide ja mahlade liigset tootmist ja valusündroomi teket, ka krooniliste neeruhaiguste puhul liigne valk, mis sisaldub munades, võib soodustada neerufunktsiooni halvenemist. Diabeedi puhul tuleb munade tarbimist piirata, kuid välistama ei pea.
Oluline on silmas pidada munade valmistamise viisi - praetud munad on “kahjulikumad”, kui keedetud munad või rasvata valmistatud omlett, seega soovitan seda ka üle vaadata.
Mitu muna päevas on tervislik süüa?
Tuginedes ülaltoodule võib järeldada, et tervele inimesele 7 muna nädalas ei tohiks tervisele kahju põhjustada - olgu see 5 muna korraga või 1 muna päevas või isegi kuus, kuid olulisem on munade valmistamise viis ja munade värskus. Praetud on alati halb ja keedetud on hea.
Kas on vahet, kas süüa muna (pool)toorelt, keedetult või praetult?
Enne söömist mune tuleb alati igal juhul pesta, kasvõi tavalise sooja veega ning samuti pesta seebi või nõudepesuvahendiga käsi ja nõusid, mis olid kokkupuutes munadega.
Töötlemata toorelt munade söömine on laialt levinud just sellepärast, et nõnda on võimalik saada munas sisalduvaid aineid “naturaalses” vormis, ka töötlemata munavalge seedimine on kergem, kui termiliselt töödeldud muna seedimine. Toorelt ja pooltoorelt mune võib süüa ainult juhul, kui olete kindel nende päritolus ja värskuses.
Sel juhul enne tarbimist tuleb kindlasti mune korralikult pesta soojas vees seebiga.
Ei soovitata pesta mune ette (kui Te ei plaani neid tarbida 3-4 päeva jooksul), sest pesemine kahjustab munakoort ja võib soodustada kahjulike bakterite muna sisse tungimist ning muna võib minna kiiresti halvaks.
Kui soovite mune valmistada, siis on kõige tervislikumad viisid selleks keetmine, pošeerimine (ehk keetmine ilma munakooreta) ja omleti tegemine ilma toidurasvade ega rammusa koore lisamata. Praetud muna võib sisaldada kuni 50% rohkem rasva kui muul moel valmistatud muna.
Pidage meeles, et muna on alles siis kasulik, kui on see värske - tavaliselt munade säilivusaeg on kuni 28 päeva ja neid on soovituslik siiski hoida kodustes tingimustes külmkapis.
Kas munavärvide kahjulikud ained imbuvad munasse?
Kui munakoor on terve, keetmise ajal ei läinud katki ja munavalge jäi valgeks - siis on vähetõenäoline, et värviaine osakesed imbusid munasse. Poodides võib leida erinevaid värve munade värvimiseks, selle juures tuleb olla ettevaatlik ja kasutada ainult neid, mis sisaldavad Euroopa Liidus kasutamiseks lubatud toiduvärve. Kõige ohutumad on loodusliku päritoluga munavärvid.
Minudoc.ee toitumisnõustaja Reelika Õigemeele soovitusi loe Virtuaalkliinikust.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 07.11.24, 15:14
Kuidas tagada, et ülekanne jõuaks kohale mõne sekundiga?
Tänu tehnoloogia ja panganduse kiirele arengule on eestlased harjunud sellega, et nende maksed jõuavad ühest pangast teise vaid mõne sekundiga. Ligikaudu 90% kõigist maksetest Eestis toimuvad välkmaksetena. Ent aeg-ajalt võib juhtuda, et peame ootama tunde või isegi päevi, enne kui makse liigub soovitud suunas. Selliste olukordade vältimiseks saab maksja ise palju ära teha, kirjutab Coop Pangaärikliendi igapäevapanganduse juht Erje Mettas.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele