• ST
  • 18.08.23, 13:21

Uneteadus – kuidas unetsüklid toimivad ja voodid sinu tervist mõjutavad

Meie päevad on pikad ja produktiivsed ning uni on meie jaoks väga oluline aeg, mil oma energiavarusid taastada, päeva stressist taastuda ning end uueks päevaks valmis panna. On äärmiselt oluline, et saadud unetunde oleks piisavalt. Lisaks piisavalt pikale unele on sama oluline või veelgi olulisem saadud une kvaliteet.
Foto: 1a.ee
  • Foto: 1a.ee
Vaatame esiteks üle, millised on unetsüklid, mida need endast kujutavad ning mida saame ise ära teha, et meie unekvaliteet oleks parem. Seejärel aga võtame jutuks voodid ja madratsid - unetsüklite järgimisest pole sugugi kasu ilma mõnusa ja mugava pesata, kus neid harrastada.

Unetsüklid – millest meie uni koosneb

Foto: 1a.ee
  • Foto: 1a.ee
Unetsüklitest sõltub väga palju. Kui tahame magada kvaliteetset und, on oluline, et ükski unetsüklitest ei jääks poolikuks ning et saaksime piisavalt REM-und. Vaatame üle, millised on meie unetsüklid ning mida meiega teevad:
1.tsükkel – keha hakkab rahunema ning alfa lained kaduma. Meie südamelöögisagedus langeb ning selles staadiumis esinevad nn kukkumise aistingud.
2.tsükkel – teeta-lainete aeg, mis kestab umbes 20 minutit. Lihastoonus on madal, südametöö ja hingamine aeglustuvad veelgi.
3.tsükkel – üleminek deltaunele. Inimene jääb veelgi sügavamalt magama ning tekivad madalasageduslikud delta lained.
4.tsükkel – deltauni ehk sügav uni, mille kestel on uni sügavaim ning inimest kõige raskem äratada. See staadium kestab 10-15% unest
5.tsükkel – REM-uni, mis on tuntud ka kui kiirete silmaliigutustega uni ning esineb 90-100 minutit peale magamajäämist.

Mõned nipid, kuidas paremini magama jääda ja magada

Foto: Pixabay.com
  • Foto: Pixabay.com
Täiskasvanud inimene peaks ööpäevas magama vähemalt 6-8 tundi ning lapsed olenevalt vanusest 9-14 tundi täisväärtuslikku und. Kuidas sellele kaasa aidata:
- Püüa hoida unerütmi - mine enam-vähem samal ajal magama.
- Ära enne magamaminekut millegi stressirohkega tegele. Loe head raamatut, kuula muusikat, mängi kassiga.
- Ära nutitelefoni voodisse kaasa võta
- Käi tunnike enne magamaminekut sooja dušši all.
- Keera tuled hämaraks ja rulood alla.
- Tee oma elu voodis võimalikult mugavaks mõnusa voodipesu, patjade ja madratsiga.

Voodid – kvaliteetse une saladus

Foto: 1a.ee
  • Foto: 1a.ee
Lisaks une pikkusele on äärmiselt oluline, et koht, kus magame oleks mugav ning võimaldaks meile parima une. Selleks võib olla olenevalt inimesest ja ruumist nii täissuuruses kui väike voodi või miks mitte ka kompaktne diivanvoodi. Kui aga ärkame hommikul valutava seljaga ning tunneme end väsinult ja pahuralt, tähendab see, et midagi on valesti.

Mis on voodi juures oluline?

1. Madrats – Vali madrats vastavalt endale, võimalusel proovi seda enne ostu kohapeal. Vale küljealune tekitab ka igasuguseid tervisehädasid.
2. Hügieen – voodilinu, -pesu ning madratsit tuleb regulaarselt pesta. Veedame voodis siiski suhteliselt palju aega ning kuigi me ei pruugi baktereid näha, on need olemas ning kui neid saab liiga palju, kahjustavad need tervist ning võivad tekitada allergiaid.
3. Suurus ja materjal – Mõõda ja klapita omavahel madratsi ja voodi suurus. Kui põed tolmuallergiat, sul on tundlik nahk või vajad lisaabi voodisse laskumisel või sealt tõusmisel, siis kontrolli hoolikalt, kas voodi ja madrats sinu vajadusi toetavad.
4. Padi – unekvaliteedi juures on padi sama oluline kui voodi või madrats. Mäluvahust padjad näiteks jätavad sinu kaelakuju meelde ning tagavad pea ning kaela õige asendi.

Voodid on loodud kohanduma sinu elu- ja magamisstiiliga

Elame maailmas, kus meie ümber on äärmiselt palju valikut ning seda kindlasti ka voodite osas. Voodi ostmisel lähtuge oma pere vajadustest, isiklikest eelistustest ning kodu suurusest.
Väiksemasse koju sobivad näiteks väga hästi diivanvoodid, need on tänapäeval tehtud võimalikult mugavad ning sobituvalt suurepäraselt nii magamis- kui elutuppa või miks mitte sinu teismelisele lapsele. Kui aga sinu külalised jäävad tihti öömajale, on lahtikäiv diivanvoodi elutoa staar.
Elegantsed on nii täispuidust voodid kui metallist voodid, sest tänapäeval pööratakse palju tähelepanu ka kõige väiksematele detailidele ning sobiva voodi leidmine igasse koju on lihtsam kui eales varem.

Madratsid võivad teha sinu tervisega imet

Foto: 1a.ee
  • Foto: 1a.ee
Madrats peab sõna otseses mõttes sinuga sobima – kui ärkad hommikul, tunned end väsinult ning piinled seljavalude käes, on aeg kaaluda uue madratsi ostu.

Mida madratsi valikul peaks kindlasti silmas pidama:

Jäikus - ei liiga kõva ega pehme. Kõvem madrats toetab selga rohkem, keha erinevad survepunktid võivad aga tahta rohkem toetust ja kohta, kuhu “vajuda”.
Materjal – soovitame valida ergonoomilise, näiteks mäluvahust madratsi, mis toetab sinu selga, ja keha kumerusi ning ennetab seljavalu, et saaksid oma ööunest maksimumi võtta.
Hüpoallergeenilisus – kui sul on allergiaid või soovid lihtsalt, et hea hügieen oleks kauem hoitud, vali hüpoallergeenilisest materjalist madrats.
Hea hügieen – ära unusta, et ka madrats tahab aeg-ajalt pesemist. Madratsit võiks puhastada iga kolme kuu tagant ning muidugi vaheta voodipesu iga nädal, sest sinna koguneb palju nähtamatuid baktereid.
Kvaliteetne voodi ja madrats võivad olla üsna kulukad, kuid on head investeeringud, sest hoiavad sinu tervist ja kui neid hästi hooldada, teenivad sind pikalt. Kui otsid mugavat voodit, siis 1a.ee veebikaubamajast leiad suure valikus nii voodeid kui madratseid, mis on valmis kinkima sulle elu parima une! Tervislik uni on aga hindamatu väärtus.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 09:56
Raamatupidajale: tõhus ja praktiline lahendus võlgade kättesaamiseks - Infopanga võlaregister
Raamatupidajate töö on paratamatult seotud ka keeruliste võlgnike ja võlgadega. Paraku on võlgnikega tegelemine sageli aeganõudev ja stressirohke, sest tuleb saata meeldetuletusi ja tegeleda ka vaidlustega. Infopanga võlaregistril on nüüd olemas tõhus lahendus, mis säästab raamatupidajate aega ja ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele