• 19.06.24, 08:25

Raamatupidamise Praktik, juuni 2024

Raamatupidamise Praktik, juuni 2024
Vastutuules edasi
Juunikuu ajakirja fookus on innovatsioonil, julgusel ja muutustel − need kolm märksõna on üha olulisemad ka raamatupidamise valdkonnas. Innovatsioon ei ole enam pelgalt tehnoloogia valdkonna pärusmaa. Raamatupidamine, mida sageli peetakse traditsiooniliseks ja stabiilseks alaks, on samuti jõudnud innovatsioonilainesse. Andmepõhine aruandlus, mis loob ühtse ja täpse aruandlusviisi, on suurepärane näide sellest. Uued tehnoloogiad võimaldavad meil koguda ja analüüsida andmeid viisil, mis veel mõne aasta eest tundus võimatu. See mitte ainult ei lihtsusta meie tööd, vaid parandab ka aruannete täpsust ja usaldusväärsust.
Julgus on see, mis viib meid edasi. See tähendab valmisolekut astuda mugavustsoonist välja, proovida uusi lähenemisviise ja tehnoloogiaid ning võtta vastu muudatusi, mida toovad kaasa uued õigusaktid ja regulatsioonid. Näiteks seotud osapoolte muutused ja kinnisasja maksustatava väärtuse arvutamine on valdkonnad, kus muutused võivad tunduda keerulised, kuid just siin ilmneb raamatupidaja tõeline professionaalsus ja kohanemisvõime.
Muutused on vältimatud ja nende omaksvõtmine on eduka raamatupidaja tunnus. Üha keerukamaks muutuvas maailmas peame olema valmis kohanema ning leidma uusi viise, kuidas oma tööd paremini ja tõhusamalt teha.
Ajakirja kaanepersoon Carolin Ruul on inspireeriv näide sellest, kuidas julgus ja uuendusmeelsus viivad muljet avaldava karjäärini. Carolin alustas pearaamatupidajana Sika Estonias ja on nüüdseks emaettevõtte Sika AG finantskontroller.
Ootan teid osalema kahel olulisel sündmusel: Pärnu raamatupidamiskonverentsil „Vastutuules edasi”, mis toimub 26.−27.09.2024 ja Raamatupidajate energiapäeval, mis leiab aset 15.11.2024 Tallinnas. Need on suurepärased võimalused õppida, vahetada kogemusi ja kohtuda kolleegidega, kes jagavad koos teiega ühist raamatupidamise kirge.
Ole innovaatiline, julge ja valmis muutusteks!
Head suvepuhkust!
Mare Timian, raamatupidaja.ee ärijuht

Juunikuu ajakirja lood:

Raamatupidajate energiapäev. “Väikestel otsustel on tohutu mõju” - Susie-Ann Palmre
Kõik algab väikesest otsusest, mis sünnib vähem kui minutiga, ütleb raamatupidajate energiapäeva mõnusa energia saadik - koolitaja Susie-Ann Palmre.
20 küsimust ettevõtte aastaaruande hindamiseks - Krista Teearu
Aastaaruanne on muuhulgas ka kommunikatsiooni- ja reklaamivahend, mis loob ettevõttest kuvandi vastavalt sellele, millest ja kuidas aastaaruanne kõneleb. Raamatupidaja saab siin ettevõttele appi tulla, kinnitab raamatupidamise ekspert Krista Teearu.
Kes on seotud isikud ja kuidas nende tehinguid aastaaruandes õigesti kajastada - Maret Güldenkoh
Raamatupidaja.ee lugejad küsivad, kuidas kajastada aastaaruandes tehinguid seotud osapooltega ka sellisel juhul, kui nende osas on toimunud muudatused. Toome sellesse teemasse selgust.
Ettevõtjad on vabanemas sadade aruannete kurnavast ikkest - Margus Tammeraja
Ettevõtetel on kukil riiklik sund täita arutut hulka aruandevorme – üle 400, sh 60 000 andmevälja ka korduvad sageli. Tunneli lõpus on aga paistmas valgus – andmepõhine aruandlus, kus ettevõte saadab andmed otse riigile masinloetaval kujul, päästes ettevõtja kurnavast lisatööst.
Ettevõtete roheväited on osalt udukudumine - Villu Zirnask
Üle poole ettevõtjate roheväidetest on hägusad, eksitavad või alusetud, selgub Euroopa Komisjoni uuringute tulemusest.
Ulvi Tallo ja Priit Kongo: “Ettevõtjad, kes muutustega ei kohane, pole püsima jäänud” - Mare Timian
Majanduses on keerulised ajad, kas on praegu üldse sünnis rääkida innovatsioonist, küsisin Net Groupi tegevjuhilt Priit Kongolt ja Grow tegevjuhilt Ulvi Tallolt.
Maksugurmaanidele | Kinnisasja maksustatava väärtuse arvutamine - Tõnis Elling
Euroopa Kohtus sai hiljuti lahenduse kaasus, kus kaks äriühingut tegid oma kinnisasjadega sissemakse kolmanda äriühingu aktsiakapitali. Vaieldi selle üle, kuidas määrata sissemakse aluseks olevate kinnisasjade maksustatav väärtus.
Heli Raidve: raamatupidaja kuritarvitas tööandja usaldust - Külli Reino
Tööandja ja raamatupidaja vaidlesid töötasu suuruse ja töölepingu olemasolu üle, mängu tuli tõendamise eripära. Seda kohtusaagat lahkas hiljutisel tööõiguse seminaril tööõiguse ekspert Heli Raidve.
Uut õiguses: jõustus ravikindlustuse seaduse muudatus - Jaak Siim ja Brigitta Jõgi
Pikaajalisel haiguslehel olijad saavad jätkata kohandatud tingimustel töötamist. Varem ei tohtinud haiguslehel olija haiguslehe töövabastuse perioodil töötada ega saada sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu.
SUUR PERSOONILUGU | Carolin Ruul: julgen hüpata pea ees tundmatusse - Kadri Penjam
Sika Estonia OÜ finantsspetsialist Carolin Ruul on kolme esimese julge seas, kel on juhtivraamatupidaja, tase 7 kutsetunnistus, et finantsvaldkonna tööd aina efektiivsemaks muuta.
Lugejamäng: kas tead vastust sellele küsimusele?
Vastates juunikuu lugejamängu küsimusele õigesti võid võita kinkekoti suurepäraste ilutoodetega.
Vastuseid ootame kuni 30. juunini k.a.

Lugeja küsib, ekspert vastab

Vastab TalTech Eesti Mereakadeemia finantsvaldkonna ja maksunduse õppejõud Maret Güldenkoh
Osakapital ja dividendid
Firma tegevuse lõpetamine
Põhivara ümberhindlus
Solidaarsusnõude kajastamine
Elektriauto ostutoetus
Kustutatud ettevõtte ennistamine äriregistris
Hoone ehitamise tööjõukulu
Vastab Ernst & Young Balticu juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus
Kõrvalnõuded maksustamise seisukohalt
Varasemad ajakirjad leiad SIIT.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.09.24, 09:56
Raamatupidajale: tõhus ja praktiline lahendus võlgade kättesaamiseks - Infopanga võlaregister
Raamatupidajate töö on paratamatult seotud ka keeruliste võlgnike ja võlgadega. Paraku on võlgnikega tegelemine sageli aeganõudev ja stressirohke, sest tuleb saata meeldetuletusi ja tegeleda ka vaidlustega. Infopanga võlaregistril on nüüd olemas tõhus lahendus, mis säästab raamatupidajate aega ja ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele